Om Oss

helena-marianne-hundar

Helena Björklund

Jag skaffade min första Golden 1990 och startade kennel Ippika´s 1993. Det blev inledningen till ett djupt engagemang för att bidra till att föda upp så friska hundar  som möjligt.
Då min första Golden var drabbad av grav armbågsdysplasi startade jag en brev korrespondens med Goldenklubben GRK och Svenska kennelklubbens röntgenavdelning för avläsning av höft, knä och armbågar. Detta ledde till at GRK införde krav på de valpar som skulle förmedlas från uppfödarna via skulle ha föräldrar med känd röntgenstatus även på armbågarna. Sedermera ledde detta till kravet på fria armbågar på båda föräldradjuren.
Avelsarbetet har också haft ett tydligt mål att föda upp hundar med en stark och sund mentalitet samt mycket goda jaktliga/arbetsegenskaper.
Genom att vi låtit MH (metal hundbeskrivning) våra kullar så har vi objektiva underlag som visar på den fina utveckling som har skett i kenneln.
Mitt yrkesliv är sedan 25 år dedikerat till att hjälpa djur till ökad livskvalitet i samklang med deras ägare. Karriären har bland annat innehållit en 10-årig anställning på Blå Stjärnans djursjukhus där jag projekterade och startade Sveriges andra blodbank för hund och katt.
Sedan 2008 äger och driver jag Ale Veterinären AB, Ledetvägen 3 i Alafors 2,5 mil utanför Göteborg. Ett utmärkt yrke att kombinera med uppfödning av hundar.
2010 inledde jag ett samarbete med Marianne Magnusson som då kom in som delägare i kenneln. Ett fantastiskt givande komplement för att driva avelsarbetet framåt. Marianne är drivkraften i alla våra kurser, träffar och träningar. Med sitt engagemang och stora kunnande hjälper och stöttar Marianne alla våra valpköpare på ett föredömligt sätt. Tusen tack Marianne.

Marianne Magnusson

År 2009 bestämde jag mig för att jobba med hundar på heltid. Innan det jobbade jag som undersköterska/mentalskötare och specialist undersköterska för demenssjuka i över 30 år. Har en stor härlig familj med make, 4 barn och 6 barnbarn. Hundar har varit mitt stora intresse sedan jag var barn. Första egna hunden fick jag 1973 då jag var 14 år, newfoundlandshunden Buffe. Under årens lopp har det blivit fler och bland dessa labradoren Eyrac som jag fick förtroendet från Franciskus djurskyddsförening att ta hand om.
Idag har jag fyra Golden retriever Zicco, Smulan, Wilda och Enya som jag tränar/tävlar i jakt/apportering, viltspår & rallylydnad med. Jag är mycket intresserad av hundens språk, hälsa och mentalitet, och det är en självklarhet för mig att behandla hunden med kärlek och respekt.
Sedan år 2010 är jag också delägare i Ippika`s Golden retriever kennel, tillsammans med Helena och Magnus Björklund som fött upp rasen sedan 1993

På mina kurser vill jag försöka förmedla den kunskap hundägarna behöver för att förstå sin hund och tillgodose hundens behov så att den får ett innehållsrikt och meningsfullt liv. Jag arbetar med en positiv ras- och individanpassad träning, där vi utgår från positiva metoder där vi i inlärningen använder oss av belöning (godis, leksak mm) när hunden gör rätt och nonchalerar när det blir fel. Att vara lugn, tydlig och konsekvent är en viktig del i hundträningen. ”Det är belöning för rätt utförd prestation som skapar inlärning, inte bestraffning för felen man gör” Anders Hallgren.
Varje hund är unik och har en egen personlighet liksom hundägaren. Det skapar ”er” relation.

Valp och vardagslydnadskurser har jag haft för Torslanda Hundklubb och Golden retrieverklubben sedan 2007. Hösten 2009 startade jag kurser i samarbete med Ale veterinären, där du kan träffa mig som problemhundskonsult och även få privat träning
Föreläser om Skott och fyrverkeri rädsla och Vad är en problemhund?

Utbildning

Diplomerad Instruktör, Hundens Hus
Etologi, hundens språk och beteende, raskunskap
Inlärningspsykologi, operant och klassisk inlärning, klickerträning
Valpens träning ute/inne
Hundens behov, stress, aktivering
Sjukdomar hos hund, hundens mat, hälsovård
Metodik, pedagogik, psykologi
Hundens behov, aktivering och stress
Kursplanering
Hur fungerar ett företag, starta eget, budget, marknadsföring
Teoretisk och praktisk genomgång av övningar: passivitet, koppelträning, lek, relation, kontakt- & koncentrationsövningar, kroppshantering, hälsa fint, sitt, stå, ligg, stanna kvar, inkallning, avståndsträning, förbudsträning och aktivering

Diplomerad Problemhundskonsult/hundpsykolog, Hundens Hus
Problembeteenden; aggression, rädsla, jakt, separationsångest, efterchocksbehandling, ångest
Etologi, hundens beteende biologi, hundens språk och beteende, fördjupad raskunskap
Metodik, inlärningspsykologi, klickerträning vid problembeteenden
Stress och dess inverkan på djur
Problembeteende kontra sjukdomar och smärta
Pedagogik, psykologi, intervjuteknik och coachning
Praktik med problemhundar under handledning

Diplomerad Friskvårdsinstruktör, Hundens Hus
Massage och stretching för hund.
Anatomi, motion, träning, berikning & näringslära.

Diplomerad rallylydnadsinstruktör, Kungliga Hundar
Rallylydnadens historia, rallylydnad och friskvård, regler, bedömning och klasser, förberedande träning, momenträning skyltar samtliga klasser, banbyggnad, problemlösning, kursupplägg, projektarbete och teoretiskt prov.

Hundens språk & beteende, 2 dagars utbildning med Renée Sjöberg

Ledarutbildning steg 1 & 2, studiefrämjandet

Jag uppdaterar hela tiden mina hundkunskaper genom olika fortbildningar, konferenser och kurser med mina egna hundar.

Golden retrieverklubbens uppfödare utbildning
Hundägarens/hundens psykologi, Anders Hallberg
Operant inlärning, Eva Bodfäldt
Koncentration/uthållighet, Eva Bodfäldt
Människorädsla/reservation, Eva Bofäldt
I samspråk med hunden, Roger Markström
Kontakt-samverkan-träning, med Roger Markström
Tävlingspsykologi, Nina Svartberg
Tävlingslydnad, Kenth Svartberg
Unghundar & Motion, Kerstin Pettersson SLU
Jakthunden, Kerstin Malm
Påverkan/Åverkan, Kerstin Malm
Relation människa/hund, Memea Mohlin
Friskvård, Annika Falkenberg
Vargen, Runar Naess
Etologi, Ingrid Tapper
HD, ED & näringsfysiologi, Mats Lindberg
Ledarskap, Bengt Rödseth
Etologi, Björn Forkman
Vargens språk & hundens dialekter, Tess Erngren
Hundens språk & tankar, Per Jensen Kost utbildning,Hills och Royal Canin m.fl