Inför valpköpet

Går du i valpköpartankar?
Då är det bra om du läser det här.

valp

Smulan/Zidane valp

En av de viktigaste sakerna innan man skaffar hund är att tänka igenom hur hundens vardag kommer att bli. En hund är ett flockdjur vilket bl.a. innebär att den behöver sällskap en stor del av dygnet. När hunden väl är mogen att vara hemma ensam, ska den inte vara ensam mer än max 6 timmar per dag (svensk lagstiftning). Detta innebär att hunden antingen måste vara med dig en del av din arbetsdag eller att du behöver en hundvakt en del av dagen. Är man en familj som kanske arbetar oregelbundna tider/skiftgång eller kanske nätter, brukar det gå att lösa. Att skicka hem barnen på skolans lunchrast är inte någon bra lösning. Det innebär ofta att en hund som kanske klarar förmiddagen bra blir lämnad igen och då uppstår ofta ”ensam hemma problem”.

En golden retriever är en hundras som är relativt lätt att fostra. Det krävs ändå att du går på både valpkurs och minst en fortsättningskurs i lydnad. Drömmen för många är att kunna ha sin hund lös, när och där det är tillåtet, och att den alltid ska komma på inkallning. Men inget är så sant som ordspråket ”sådan husse, sådan hund”. Gör inte hunden det du vill, beror det på att du inte har lärt hunden och/eller befäst det kommando du vill att den ska lyda. Du måste lägga ner mycket arbete på din unghund för att få din drömhund.

Vi hjälper dig med telefonnummer till flertalet olika klubbar där du kan gå kurs och bli en bra hundägare.

En golden kräver ordentligt med motion när den är färdig vuxen. En timmes promenad per dag där den kan vara lös och röra på sig ordentligt behöver de flesta hundar.

Att trötta ut en hund med motion är svårt. Det som gör en hund trött är när den måste använda sin nos och uträtta en arbetsuppgift. En spår- eller sökövning är både rolig och intressant för din hund.

Det medför vissa fasta kostnader att köpa hund. Här får du en ungefärlig prisbild det första året.

Kostnader:

* Försäkring från ca 5000 kr/år (beror lite på vad du väljer för skydd), vi hjälper dig.
* Mat från ca 500 kr/månad.
* Avmaskning ca 100 kr/år.
* Vaccinationer: från ca 550 kr vid 13 veckors ålder och lika mycket när hunden blir ett år.
Sedan 1 gång varje år.
* Medlemskap i hundklubb från ca 450 kr/klubb.
* Hundkurs från ca 1500-2500 kr/ 8 – 10 ggr.
* Inköp av koppel, halsband, filtar, borste, klotång  från ca 500 kr och uppåt.
* Röntgen av höfter och armbågar ca 2500 kr när hunden är 12-18 månader.

Så här går det till att köpa valp hos oss.

Vi förbehåller oss fri prövningsrätt när vi väljer våra valpköpare. Vi prioriterar de som har tidigare erfarenhet av apporterande/arbetande hundar och de som har ett aktivt liv i skog och mark.

När vi har talats vid i telefon vill vi gärna träffa dig/er så snart som möjligt. Det är viktigt för oss att lära känna er och ge besked om ni har möjlighet att kunna köpa en valp av oss. För er är det lika viktigt att träffa oss och se om ni vill ha en valp från vår uppfödning. Ofta finns det en hel del frågor som ni vill ha svar på.

Är vi alla nöjda så står ni på vår valplista som intresserade.

Först när valparna är tre veckor blir det besök i valplådan.

Hur och när väljer man valp, frågar de flesta. Vi gör så att under tiden valparna blir äldre och vi lär känna er och vet vad ni har för tankar och önskemål, så får beslutet mogna fram. Viktigt att veta är, att hos oss väljer vi valp tillsammans. Vi är mycket måna om att rätt valp hamnar hos rätt familj. Hänsyn tas i den mån det behövs till turordning, men alla vinner på att välja valp så sent som möjligt.

I god tid får ni med er material från både Svenska Kennelklubben och Golden retriever klubben som innehåller mycket bra information inför valpköpet. Materialet består av en videofilm och två häften ”Välkommen valp” och ”Välkommen Goldenvalp”.

Matlistor och skötselråd få ni också med er hem för att titta på i lugn och ro.

Våra valpar säljs veterinärbesiktigade, vaccinerade, id-märkta och registrerade i SKK.

När ni hämtar er valp fyller vi i försäkringspapper och ägaranmälan som ni sedan postar på väg hem.

Vi följer självklart Svenska Kennelklubbens och Golden retrieverklubbens regler och rekommendationer.

Vi kanske hörs!

Kennel Ippika’s
Helena Björklund och Marianne Magnusson