Valpråd

Hej!
Snart är det dags att hämta hem er nya familjemedlem. Här är lite information som ska hjälpa er den första tiden. Ni har eller kommer att få SKK:s och GRK:s ”Välkommen valp”. Titta igenom dem innan ni hämtar er valp.Monica och Humle hämtning

 

Matlista

Fodret serveras torrt.

  • 06:00 Royal Canine Junior Large Breed
  • 11:00 Samma som 07:00
  • 16:00 Samma som 07:00
  • 21:00 Samma som 07:00

Fodret serveras torrt alt slå på lite vatten och ställ ner direkt.
Mattiderna justerar ni så att de passar familjens rytm.

Många valpar kan ganska omgående gå över till att utfodras 3 ggr per dag.
Vid ca 3 mån ålder äter alla valpar tre ggr per dag.
Vid 6-7 mån ålder utfodras valpen med två fasta mål per dag.

Tips: Oroa dig inte om valpen inte äter hela dagsransonen. OM du oroar dig ring mig så ger jag dig vidare tips och råd.

RC Junior, Large Breed innehåller alla näringsämnen, vitaminer och mineraler som din hund behöver, tillsätt därför ALDRIG någon form av tillskott.
Friskt vatten ska alltid finnas tillgängligt.

Hur mycket din valp ska äta ser du på utfodringstabellen nedan.

En valp ska kännas fast att ta i, man ska kunna känna ryggrad och revben men ej kunna se dem. Tänk på att både under och överutfodring kan ge bestående skelettskador hos hunden.
Väg valpen en gång per vecka. Normal viktökning är ca 1 kg per vecka.
Skulle er valp av någon anledning inte fungera optimalt på det rekommenderade fodret, kontakta mig så hjälps vi åt att lösa detta.

Utfodringstabell

Royal Canine Junior Large Breed
Vuxen viktÅlder i månader
23456781012
25 kg (Tikar)235gr285gr305gr355gr365gr380gr390gr380gr375gr
30 kg (Hanar)240gr300gr340gr400gr415gr430gr445gr435gr425gr

Hundens utvecklingsperioder

Naturligtvis förekommer individuella variation.

tabell


Anvisningar vid kräkningar och diarré hos hund

Låt hunden ta det lugnt, den får inte gå lös utan rastas i koppel, korta promenader.

Dietråd
Börja med svält, ingen fast föda i 1-(2)dygn för att lugna magen. Ge vatten att dricka.
Tillsätt gärna 1 msk druvsocker + 1 tsk salt per liter vatten.

Om hunden kräks
Ge ingen vätska de första sex timmarna. Därefter serverar du vatten i små portioner åt gången. Våldsamt drickande kan starta kräkningarna på nytt.

Vid diarré är det bra att ge ett medel som heter Canikur-Pro. Du kan börja ge pastan direkt första dygnet då hunden svälter (är utan mat).

Canikur-Pro ges vid akut, okomplicerad diarré. Canikur-Pro normaliserar mag/tarmfunktionen vid diarré. Canikur-Pro absorberar sjukdomsframkallande bakterier och toxiner (gifter), minskar passagehastigheten genom grovtarmen och hjälper till att återställa vätske och elektrolytbalansen. Pastan innehåller pro- och prebiotika och ger lättillgänglig energi och en mättnadskänsla hos hunden.

Pastan ges vid två ggr per dag med tolv timmars mellanrum. Dosen baseras efter hundens vikt. Hunden måste ha tillgång till rikligt med friskt vatten. Canikur-Pro är receptfritt och kan köpas på apotek och veterinärkliniker. Följ noga bruksanvisningen.

Efter 1-2 dygn kan dietmat ges. Ge små mål 4-6 gånger per dag. Börja med mycket små mängder beroende på hundens storlek ca 1 tsk-1dl per mål. Öka successivt till normal mängd inom 3-4 dagar.
Håll diet i minst 7-10 dagar, längre om veterinären föreskriver detta.

Under förutsättning att hunden är bra i magen på sin diet, övergår man successivt till normal kost.

Lämplig dietmat

Alternativ 1:
¾ kokt grötris (rundkornigt) kokas i dubbla mängden vatten dubbla tiden.
Blanda i ¼ kokt mager fisk ex torsk (alt: kokt magert kött ex nötfärs , alt: kokt höns eller kyckling)

Alternativ 2:
Köp färdig diet foder (torr el blöt) på din veterinärklinik

Kontakta veterinär

  • Om hunden är allmän påverkad och/eller har feber.
  • Om kräkningarna inte upphör inom några timmar trots att hunden inte får något att äta eller dricka.
  • Om diarrén inte ger med sig inom 3 dagar.

Eksom öron och ögon

Många golden ägare har säkert stött på det här problemet eller hört talas om det under något annat namn.

Goldeneksem, retrievereksem, våteksem, fukteksem, sommar eksem, akut fuktande dermatit (hudinflammation) s.k. hotspot, är alla olika namn på en och samma åkomma dvs. en ytlig bakteriell hudinfektion. På fackspråk kallas det ytlig pyodermi.  Vid bakteriella infektioner i huden påträffas vid odling vanligtvis stafylokocker, som i måttlig mängd är normalt förekommande på hudytan.

Exempel på olika orsaker som kan leda till pyodermi är hudparasiter , insektsbett, öron och analsäcksinflammation, allergier eller hormonrubbningar. Många djurägare ser ett samband mellan täta bad under sommarhalvåret och goldeneksem. En varm och fuktig päls är en utmärkt grogrund för bakterier. Att just golden är en av de raser som lättare än andra drabbas av denna typ av eksem bero förmodligen på att de ofta har en mycket tät päls.

Förändringar i hudmiljön kan alltså leda till att bakterierna växer till med oanad hastighet och över en natt kan en varig, ömmande och kladdig fläck breda ut sig. Vanliga drabbade ställen är kinder, länden och bakom öronen.

Vad kan man då göra för att förebygga dessa eksem. Något av det allra viktigaste är att hålla hundens hud och päls ren och fri från fästingbett. D.v.s. man försöker alltså att begränsa den rikliga hudfloran något. Genom att regelbundet schamponera sin hund och hålla pälsen väl genomborstad samt hålla pälsen väl trimmad har man tagit ett steg i rätt riktning. Det är kanske att vara övertydlig men det är av största vikt att det inte blir schamporester kvar i pälsen.

För känsliga hundar bör man tänka på att efter bad, i både saltvatten och i insjöar, duscha ur pälsen med rent vatten, samt torka pälsen så torr som möjligt.

Att använda fästingförebyggande medel såsom Exspot, Frontline eller Seresto vet  under sommaren, är att rekommendera, då risken för kliande småsår minskar.

Vintertid då löss är vanligt ( i så mycket som 50% av den här typen av fall så hittar man löss) gäller det att vara noggrann vid genomgång av pälsen så ett eventuellt lössangrepp snabbt behandlas.

Om hunden ändå drabbas gör då så här: Klipp rent området ordentligt och klipp så pass mycket att såret omges av ett relativt brett område av oskadad hud. Klippningen är en mycket viktig del av behandlingen, så fuska inte med den. Tvätta med en desinficerande och lätt uttorkande lösning. Bra alternativ är Alsollösning el Klorhexidin för sår och slemhinnor. Tvätta 2-3 gånger per dag. Krämer som inte ordinerats av veterinär bör inte appliceras på såret.

Behandlar man i tidigt skede ger många av eksemen med sig inom ett par dygn. Om inte eksemet torkar upp och läker av måste man söka veterinär. Vanligen ordineras tvätt som ovan är beskrivet samt en receptbelagd kräm m kortison och antibiotika. Svårare fall ges allmän antibiotika som är avsedd för hudinfektioner.

Otit-öroninflammation

Många hundar drabbas någon gång av öronbekymmer. De symptom som man lägger märke till är framförallt klåda och huvudskakningar. När man tittar i ett sådant öra finner man  att öronlappen och ytterörat är rött och irriterat. Ibland har hunden kliat så kraftigt att små sår och skorpor syns. Örat innehåller också betydligt mera smuts och sekret än vanligt. Ett friskt öra innehåller obetydligt med sekret och är luktlöst. I det sjuka örat förekommer vanligen brunsvart och kletigt sekret och det tyder på att här finns gott om jästsvamp och ofta också lite bakterier. Är sekretet gulgrönt tyder det på en bakteriell otit. Tar man inte en otit på allvar och behandlar den  konsekvent kan det leda till kroniska öronproblem.

För att i bästa möjliga mån förebygga ovanstående scenario bör man hålla öronen rena från ansamlingar av smuts och sekret. En gång per vecka torkas öronen rena med exempelvis ett öronrens som du köper receptfritt hos din veterinär.. Är örat mycket smutsigt och hunden också har börjat klia använder man öronrens och rengör enligt bruksanvisningen örat. Därefter droppar man en liten mängd i örat två gånger dagligen i ca 10 dagar. Symptomen bör dämpas inom ett par dagar och får absolut inte tillta under behandlingen, om så är fallet sök veterinär.

Rinnande ögon

Det finns många olika anledningar till varför ett öga kan börja rinna. Några exempel;

Ögoninfektion orsakad av virus eller bakterier, tilltäppta tårkanaler, felvända eller felplacerade ögonhår, inåt eller utåtrullade ögonlock, en sårskada på hornhinnan. Det finns många fler orsaker att räkna upp men det viktigaste för dig som hundägare är att inte se ett rinnande öga som en normal företeelse, för det är det inte, utan göra någonting åt det.

Ett friskt hundöga är klart, hålls helt öppet (inget knip alltså) och är fritt från tår

ränder under ögonvrån. Om det samlas onormalt mycket sekret i ögonen använder man ett ögonbad  eller vanlig koksaltlösning som finns att köpa på apotek eller hos  optiker. Använd rikligt av vätskan och skölj och torka ur ögonen minst två gånger per dag. Är sekretet gulfärgat kan behandlingen kombineras med en receptfri ögonsalva, Noviform som finns på apoteket. Även här ska symptomen dämpas inom ett par dagar och så småningom upphöra. Behandla alltid tre till fyra dagar efter att symptomen upphört. Behandling som ej uppvisar ett lyckat resultat ska inte pågå längre än en vecka i hemmet, därefter måste man söka veterinär. Tänk på att om din egen veterinär kanske inte kan lösa hundens ögonbekymmer så finns det ögonspecialister att söka hjälp hos. En hund som plötsligt börjar knipa med ögat och inte kan hålla det avslappnat öppet bör man söka akut hjälp för. Detta kan tyda på exempelvis ett hornhinnesår och är mycket smärtsamt och dessutom en ganska allvarlig åkomma.